De Betuwelijn is de goederenspoorlijn, van 160 km, die tussen Rotterdam en het Ruhrgebied ligt. De route van de Betuwelijn passeert vanuit de Rotterdamse havens o.a. Vuren aan de noordzijde van de A15.

De werkzaamheden voor de aanleg van de Betuwelijn bij Vuren langs de snelweg A15 zijn gestart in 2001 en afgerond in 2006.  In 2007 reden er testtreinen om het spoor en de infrastructuur te testen. De oplevering van de spoorlijn stond gepland voor begin 2007. Uiteindelijk werd op 16 juni 2007 de spoorlijn officieel geopend door koningin Beatrix.

Betuwelijn

logo betuweroute

Het aantal treinen dat gebruik maakt van de het tracé van de Betuweroute tussen de haven van Rotterdam en de Duitse grens is over de jaren flink gestegen.

In het eerste kwartaal van 2008 reden er ongeveer 1000 treinen. In het eerste kwartaal van 2009  reden er al ongeveer 2000 treinen en in het eerste kwartaal van 2010 was het al gestegen naar bijna 4000 goederentreinen.

  • In 2015 rijden er 22.900 treinen over de Betuwelijn.
  • In 2016 rijden er 20.400 treinen over de Betuwelijn.
  • In 2017 rijden er 24.750 treinen over de Betuwelijn.

De Betuwelijn is hiermee nog steeds niet rendabel.

2001 – Betuwelijn voorbereidend grondwerk

In 2001 lagen door de hele omgeving van Vuren persleidingen om het zand voor de Betuwelijn aan te voeren.
Het zand is voor het grootste gedeelte afkomstig uit de Noordzee bij Hoek van Holland waar het m.b.v. een sleephopperzuiger werd gewonnen.

Tussen Dalem en Vuren lag, ter hoogte van Slot Loevestein, één van de innamestations. Hier werd het zand met binnenvaartschepen via de Waal aangevoerd. Het zand werd gelost en vermengd met water (1:6). Daarna werd het door de persleidingen gepompt naar de perskaden in de buurt van de bouwlocaties.

Alleen al via dit station werd anderhalf miljoen kubieke meter zand verwerkt.

Overladen van het zand voor de Betuwelijn

Perskaden

Het zand/ water mengsel wordt naar de zogenaamde ‘perskaden’ gepompt. Dit zijn aarden wallen waarbinnen nylon doek is aangebracht. Het zand blijft hier achter, het water wordt via een retourleiding teruggepompt naar de rivier.

Opspuiten van zand tussen de perskaden

Juni 2003 – Betuwelijn aanleg zandbed

Zandbedding klaar voor het spoor (2003)

December 2004 – Aanbrengen geluidswal

Betonnen geluidswal wordt geplaatst langs de Betuwelijn

Januari 2005 – Aanleg grindbed

Het grind is met vrachtwagens aangevoerd. Van dit grind is voor beide sporen een grindbed gevormd. Op dit grindbed komen later de betonnen spoorbielzen te liggen. Deze liggen al klaar langs het grindbed.

Grindbed voor het dubbelspoor is gestort

Betonbielzen voor de spoorlijn liggen klaar

Maart 2005 – Aanleg spoor

{gallery layout=flow}betuwelijn/aanleg_spoor{/gallery}

Oktober 2005 – Aanleg bovenleiding

In oktober 2005 is gestart met de aanleg van de bovenleiding. Dit wordt uitgevoerd door Strukton RailInfra.

Langs het spoor worden de gebogen masten geplaatst (in totaal 2675 langs de hele betuweroute). Hieraan worden later de aluminium armen bevestigd waaraan de bovenleiding komt te hangen. Deze draden worden getrokken door een speciaal ontwikkelde draadtrekmachine ‘Gemma’ direct gevolgd door een penduleertrein (een rijdend werkplatform).

Op deze bovenleiding komt 25.000 volt (25 kV) wisselspanning te staan. Dit is nieuw in Nederland, op de ‘normale’ bovenleidingen staat slechts 1500 volt gelijkspanning. Deze hoge spanning is nodig voor de zware goederentreinen en wordt ook toegepast bij de hogesnelheidslijn (HSL).

De benodigde stroom wordt door de energiebedrijven aangeleverd als 150 kV en wordt in 5 transformatorhuizen langs de betuweroute omgevormd naar de benodigde 25 kV. Daarnaast komen er om de 10 kilometer energiehuisjes (oppeppers) te staan. Deze moeten het energievermogen over het gehele traject constant houden.

{gallery layout=flow}betuwelijn/aanleg_bovenleiding{/gallery}

Maart 2006 – Start testritten betuwelijn

Vanaf 6 maart 2006 werd er gestart met de testritten tussen Zwijndrecht en Zevenaar.

Betuweroute_test

Als eerste wordt gestart met het testen van het ERMTS beveiligingssysteem (European Rail Traffic Management System). Dit systeem is de opvolger van het ATB systeem. Hiervoor wordt met een speciale trein, de rode ProRail ‘BB21/ERTMS-testtrain’, gereden. In het begin met 40 km/uur en later wordt dit opgevoerd tot 120 km/uur (maximale snelheid voor de betuwe route).

16 Juni 2007 – Officiele opening betuwelijn

Op 16 juni 2007 heeft koningin Beatrix de Betuwelijn in Barendrecht officieel geopend. De trein die als eerste over het traject zou rijden vanaf de kijfhoek, kon niet aan de tocht beginnen omdat op diverse plaatsen op het traject actievoerders van Groenfront zich hadden vastgeketend aan het spoor. Op maandag 18 juni is de eerste echte rit op de Betuwelijn uitgevoerd.

Treinen op de betuwelijn

Op de Betuwelijn rijden diverse treincombinaties met diverse locs.

De Siemens EuroSprinter ES 64 F4

De Siemens EuroSprinter ES 64 F4 is een 4 assige goederenlocomotief met een maximumsnelheid van 140 km/h.
In Duitsland en Nederland is deze locomotief ook bekend als Baureihe 189 (BR189).

{gallery layout=flow}betuwelijn/treinen{/gallery}