Het dorpsplein van Vuren is in 2019 volledig gerenoveerd. Het vernieuwde dorpsplein is nu weer het hart van het dorp geworden en zal door de inrichting op vele manieren bijdragen aan het verbinden van de diverse activiteiten, verenigingen en dorpsbewoners.

Renovatie Dorpsplein Vuren

Het dorpsplein van Vuren is in 2019 volledig gerenoveerd.

De renovatie is al in 2012 gestart nadat het oude gemeentehuis en de woning met bedrijfspand van Tromp waren gesloopt. Na de bouw van de appartementen Heeren van Vuren was het toch al verouderde plein aan een opknapbeurt toe.

Opening Hart van Vuren

De opening van het vernieuwde dorpsplein van Vuren werd op 11 juli 2019 uitgevoerd door wethouder Ed Goossens. Met een druk op de knop van het waterspeelelement werd het nieuwe Hart van Vuren officieel in gebruik genomen. Het vernieuwde dorpsplein is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen de gemeente, de plaatselijke ondernemers en de lokale bevolking van Vuren.

Het dorpsplein is een multifunctionele oplossing geworden met veel parkeerruimte maar ook de mogelijkheden om van het plein een mooie ontmoetingsplaats te maken bij festiviteiten.

Oorlogsmonument

Midden op het plein staat het oorlogsmonument. Dit oorlogsmonument in Vuren herdenkt zes inwoners van Vuren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en één Britse piloot die bij Vuren neerstortte.

Meer informatie over dit oorlogsmonument op Traces Of War.

Waterelement

Aan de kant van de Thaborkerk is er op het plein een waterelement waarin kinderen kunnen spelen maar ook kunnen leren over de waterhuishouding van de rivier de Waal die langs Vuren stroomt. In het waterelement is het rivierengebied rondom Vuren nagebouwd. Door een druk op de knop stroomt het water het gebied binnen en zal het water achter de dijken stijgen. De kinderen kunnen dan met behulp van sluisjes het water binnen de dijken regelen.