In Vuren is de infrastructuur sinds december 2011 geschikt voor snel internet en/of digitale (HD)TV op de kabel via UPC.

Ook kan er via VDSL over de netwerken van KPN en XS4ALL digitale TV worden ontvangen.
Daarnaast is in 2012 de aanleg van een glasvezelnetwerk door Reggefiber gestart.

Digitale TV

Begin 2009

In 2009 is de infrastructuur in Vuren nog steeds niet geschikt voor snel internet en/of digitale TV via de kabel.

Op de analoge kabel worden slechts 27 analoge zenders aangeboden via UPC.
Daarom zijn veel inwoners van Lingewaal uitgeweken naar Digitenne van KPN of hebben een schotel aan de woning om zo digitale TV te kunnen ontvangen.

Internet via de kabel is nog niet mogelijk en internetverbindingen via ADSL zijn maximaal 8Mb.
Online en XS4ALL bieden wel ADSL abonnementen aan tot 20Mb, maar bij deze abonnementen blijft er in Vuren bij de woningen van deze 20Mb slechts ongeveer 8Mb over. De verouderde infrastructuur staat helaas geen hogere snelheden toe.

De kabelexpoitant UPC geeft begin 2009 nog steeds geen informatie over het beschikbaar stellen van Digitale TV en internet via de kabel in Vuren en Lingewaal.

internet_vuren

06-2009 Persbericht van UPC op 15 juni 2009

Kabel- en mediabedrijf UPC Nederland biedt vanaf begin juli 2009 digitale televisie in Lingewaal met uitzondering van Herwijnen en Vuren. UPC-klanten kunnen dan kiezen voor ‘UPC Digitale TV Riant’. Riant is een pakket met standaard 80 digitale zenders in de beste beeld- en geluidskwaliteit. Dit pakket kan eenvoudig worden uitgebreid met ondermeer Film1 en Sport1, acht HD-zenders, maar ook met Eredivisie Live en een DVR videorecorder. UPC blijft het vertrouwde Standaardpakket Radio en TV gewoon doorgeven.

07-2009 Deel van Lingewaal heeft digitale TV

Vanaf begin juli 2009 heeft een deel van Lingewaal de beschikking gekregen over digitale TV via UPC Riant. Alleen Vuren en Herwijnen zijn nog niet aangesloten.

01-2011 Stichting Glasvezel Lingewaal

 
Omdat in 2010 nog steeds geen vooruitgang te zien was in de uitbreiding naar Vuren, is de stichting Glasvezel Lingewaal opgericht. Deze stichting had als doel om, bij voldoende belangstelling, zich in gaan zetten voor het aanleggen van een glasvezel netwerk in Lingewaal en daarmee digitale TV en snel internet mogelijk maken.

Hiervoor werd in februari 2011 de website ‘Glasvezel Lingewaal’ opgericht en werden er acties opgestart. Ook waren er via de media diverse publicaties om de problemen met de infrastructuur onder de aandacht te brengen.

08-09-2010 – Artikel ‘Het Kontakt’

Lingewaal loopt lichtjaren achter. Cees van der Spoel is een actie begonnen om sneller internet in Lingewaal mogelijk te maken. Ook met de bestaande infrastructuur en relatief kleine investeringen is het mogelijk om de internetsnelheid te vehogen.
Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid van de aanleg van Glasvezel. Door gebruik van deze glasvezeltechniek in Lingewaal zullen er vele nieuwe diensten en providers beschikbaar komen.

Artikel ‘Het Kontakt’ : UPC gaat voor snel internet in Lingewaal

Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen hebben vanaf november 2011 internet met snelheden van 25 tot 120 Mb, telefonie en interactieve digitale televisie. UPC heeft toegezegd hiervoor te zorgen.

22-09-2011 Artikel ‘Totaal TV’ : Alle UPC diensten nu in delen Gelderland en Zuid-Holland

Begin 2010 kondigde UPC aan om binnen drie jaar haar netwerk te vernieuwen in gemeenten waar zij nog geen internet, interactieve digitale TV en telefonie bood.
UPC Nederland biedt de inwoners van de gemeenten Geldermalsen, Hardinxveld-Giessendam Nieuw-Lekkerland en Ruurlo vanaf deze week supersnel internet, (interactieve) digitale televisie en digitale telefonie via haar kabelnetwerk. Doordat UPC in de afgelopen maanden haar netwerk in deze gemeenten vernieuwde, is dit nu helemaal klaar voor de toekomst.

10-2011 – Reggefiber start met een vraagbundeling voor aanleg van glasvezel in Lingewaal.

Deze inventarisatie betreft alle kernen van Lingewaal: Heukelum, Asperen, Vuren en Herwijnen en Spijk

Doel van deze vraagbundeling is bepalen of er voldoende belangstelling is voor het gebruik van glasvezel in Lingewaal. Voor de aanleg van een glasvezelnetwerk is een enorme investering nodig. Hiervoor wil Reggefiber graag een garantie dat er gebruik van gemaakt wordt. Als minimaal 30% van de huishoudens glasvezelabonnement bestelt bij een van de deelnemende service providers zal Reggefiber starten met de aanleg. Om de inwoners te informeren worden er informatieavonden georganiseerd in o.a. De Koels in Vuren.

Lijbrandt is één van de glasvezelaanbieders die deelneemt aan de vraagbundeling in Lingewaal.

Reggefiber en KPN NetwerkNL zijn sinds 1 mei 2019 verder gegaan onder de naam KPN NetwerkNL.

02-2012 – Glasvezel Lingewaal heeft voldoende aanmeldingen

Er zijn voldoende aanmeldingen voor Glasvezel. Hierdoor zal er in 2012 een Glasvezel Netwerk worden aangelegd door Reggefiber in Lingewaal. Wilt u nu alvast weten wanneer de aansluiting zal plaatsvinden, doe dan de postcodecheck van Reggefiber.

08-2012 – Aanleg Glasvezel Vuren gestart

De aanleg van het Glasvezel Netwerk door Reggefiber is gestart. Als eerste worden de blauwe slangen voor de hoofdaders in de Molenlaan ingegraven. Daarna zal er straat voor straat de glasvezel bij de woningen gebracht worden.
Bekijk hier hoe de aanleg van glasvezel werkt.

10-2012 – Aanleg Glasvezel aansluiten woningen

In de meeste straten is de glasvezel nu bij de woningen gebracht. Voor iedere woning ligt nu een bundel met oranje glasvezelkabel. Deze kabel zal nu door de monteurs de woningen ingebracht worden. Afhankelijk van het type woning zal dit in de meterkast of in de woonkamer gebeuren. Nadat de kabel in de woning is gebracht wordt deze afgemonteerd in het glasvezelkabelmodem. De aanvraag bij de provider kan dan ingediend worden.

12-2012 – Aanleg Glasvezel voltooid, eerste woningen aangesloten

Het glasvezelnetwerk in Vuren (en Lingewaal) is nu actief en de eerste woningen zijn al aangesloten. Met name klanten van KPN en XS4ALL krijgen als eerste het superieure glasvezelsignaal in de huiskamer.

Meer informatie over over glasvezel