Aan de Waaldijk (industrieterrein Waaloever) naast de Xella fabriek ligt de, inmiddels gesloten, kalkzandsteenfabriek Loevestein. In deze fabriek werd tot 2003 kalkzandsteen geproduceerd.

Kalkzandsteenfabriek Loevestein

Op 8 september 1903 werd de N.V. Loevestein opgericht. De steenfabriek kwam op de plaats waar de glasfabriek had gestaan. In deze kalkzandsteenfabriek werden metselstenen, sierstenen en profielstenen gefabriceerd. De productie werd gestart in 1904 en sindsdien zijn hier vele miljoenen kalkzandsteenproducten gefabriceerd zoals metselstenen, sierstenen en profielstenen.

Bouw steenfabriek Loevestein

De fabriek is sinds 1 april 2003 gesloten.

Wat is Kalkzandsteen

Kalkzandsteen wordt in de gewenste vorm onder hoge druk geperst uit een mengsel van 92% zand, ca. 7% ongebluste kalk en een kleine hoeveelheid water 1%. De zo gevormde stenen, blokken en/of elementen (vormelingen) worden op een geheel stalen traversewagen gestapeld en in een autoclaaf geplaatst. Dit is een grote, liggende cilindervormige stoom/hardingsketel, die afgesloten kan worden.

De dichtheid bedraagt ca. 1750 kg/m³ en door toevoeging van gemalen basalt kan de dichtheid worden verhoogd naar ruim 2200 kg/m³. De elementen worden dan Hoogbouw- of Massa-elementen genoemd. De ketel wordt vacuüm gezogen en in plaats van lucht wordt er stoom in gelaten. Bijvoorbeeld 8 tot 12 uur lang met een druk van 10 à 12 atmosfeer en een temperatuur van ca. 180/200 graden Celsius. De tijdsduur en de druk zijn afhankelijk van het volume van de te verharden producten. Er treedt een chemische reactie op tussen de ongebluste kalk en het oppervlak van de zandkorrels. Het zo ontstane calciumhydrosilicaat zorgt ervoor, dat de zandkorrels stevig aan elkaar hechten. Het zand neemt dus actief deel aan de verharding. Bij bijvoorbeeld metselspecie en beton is zand slechts een vulmiddel