De steenfabriek Heuff produceerde tot 1991 gedurende ruim 100 jaar bakstenen. In 1991 zijn de productieactiviteiten van Heuff gestaakt en is de verlaten fabriek in verval geraakt.
In 2002 is het gehele terrein rondom de Heuff fabriek opgeknapt, hierbij zijn ook de de overkappingen van de steenfabriek verwijderd. Alleen de oude steenovens en de schoorsteen staan nog overeind.
Huidige situatie Steenfabriek Heuff
{gallery}steenfabriek/heuff/overzicht{/gallery}
Steenovens steenfabriek Heuff
{gallery>layout=flow}steenfabriek/heuff/steenoven{/gallery}
Schoorsteen steenfabriek Heuff
De steenfabriek van Heuff produceerde de producten m.b.v. een stoompers.
De schoorsteen is één van de laatste kenmerkende onderdelen die nog overeind staat.
De schoorsteenpijp, die 60 meter hoog is, heeft intussen een knik in het midden, maar is nog steeds veilig.
In 1998 is er een volledige inspectie van de schoorsteen uitgevoerd.
Hieruit is o.a. gebleken dat het metselwerk slecht wordt en dat de ijzeren banden rondom de schoorsteen doorgeroest zijn.
Bekijk hier de opnames die gemaakt zijn tijdens deze inspectie.
Drone opnames Heuff
Bekijk ook de schoorsteen en de Heuff fabriek vanuit de lucht, opnames gemaakt met een drone.
Heuff terrein
Het gebied rondom de oude steenfabriek is nu natuurgebied waar je kunt wandelen of lekker kunt zitten aan de rivier. Er is een diversiteit aan bomen en planten. Ook leven er vele vogelsoorten en kleine dieren zoals konijnen. Toegang tot de steenfabriek zelf is verboden, en betreden van het gebied is op eigen risico.
Woningbouw Heuff terrein
Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van woningbouw op het Heuff terrein. Vuren was samen met 14 andere locaties uitgekozen voor het EMAB project (Experimenteren Met Aangepast Bouwen). Hierbij werd onderzocht of het mogelijk was om weer buitendijks te gaan bouwen d.m.v. drijvende woningen of woningen op palen. Uiteindelijk is hier niets uitgekomen en zullen er geen woningen worden gebouwd op het buitendijkse Heuff terrein.