Op woensdagavond 12 december 2007 viel om 19:05 de stroom uit in Vuren. Het bleek dat bij het dorp Hurwenen een Apache helikopter tegen een hoogspanningsmast was gevlogen. Hierdoor kwamen de tielerwaard en de bommelerwaard voor ruim 48 uur zonder stroom te zitten.

Oorzaak Stroomstoring

Op woensdagavond 13 december 2007 rond 19:00 raakte een Apache helikopter, van vliegbasis Gilze-Rijen, tijdens een trainingsvlucht boven de Waal bij Heesselt de kabels van een hoogspanningsmast van Nuon. Hierdoor kwamen 50.000 huishoudens in het gebied zonder stroom te zitten.

De geraakte kabels hingen op het hoogste punt tussen de overspannende masten boven de waal en zijn na de crash in het water gevallen. Hierdoor raakte ook het scheepvaart ter plekke gestremd.

Er worden militairen ingezet omdat het gebied bij de hoogspanningsmasten moeilijk te bereiken is door de sterke stroming en de hoge waterstand van de Waal. De militairen proberen daarom het terrein met pontons bereikbaar te maken.

De stroomstoring was in Vuren op 14 december rond 20:00 verholpen.

Noodmaatregelen

In totaal zijn 21 plaatsen getroffen, waaronder Zaltbommel, Rossum, Haaften en Deil en delen van Lingewaal.

Alle brandweerposten in het gebied van de Tieler- en Bommelerwaard zijn vanwege de stroomstoring bemand. De brandweerposten dienen om mensen in nood te helpen, aangezien daar mobilofoons en portofoons gebruikt kunnen worden.

De hulpdiensten hebben bovendien Omroep Gelderland ingeschakeld als rampenzender.